Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci

19. 4. 2014

 

Cukrovka

Nejtypičtějším a nejzávažnějším onemocněním pro osmáky zůstává cukrovka.  U osmáků je geneticky podmíněná. Projevuje se jako důsledek nesprávné výživy, či příbuzenského chovu. K čemuž často dochází mimovolně i ve zverimexech. Viditelně ji poznáte podle zákalu čočky. Uprostřed oka se objeví bílé ložisko. Zákal zhorší osmákovi vidění, tudíž by se měl pohybovat pouze ve známém a bezpečném prostředí. Samozřejmě takový osmák by se neměl dále rozmnožovat a navíc by měl setrvat už jen na dietě, kdy vyloučíme z jeho jídelníčku cukry a tuky. Pokud máme podezření na cukrovku, můžeme si otestovat osmáka sami. Stačí si koupit v lékárně diagnostické proužky pro analýzu moče. Pak nechat osmáčka vymočit např. na parapet, nebo na nějaké místo, kde můžeme papírek do tekutiny položit.

 

Přerostlé zuby

Zdravé zoubky dospělého osmáka mají žlutou až žluto-oranžovou barvu. Osmákům, jako i jiným hlodavcům, neustále dorůstají řezáky. Pokud najde osmák dost příležitostí si zuby brousit, k jejich přerůstání nedochází.

                                                                                

oamacik.jpeg

 

Průjem a zácpa

 Obě nemoci jsou důsledkem nesprávné výživy.

Zácpa se projeví nechutenstvím, malátné zvíře má  zvětšené bříško. V tomto případě neexperimentujeme s projímadly, ale okamžitě jdeme do veterinární ordinace.

Zánět žaludku a střev se projevuje i průjmem, který vede k dehydrataci a osmáci při něm rychle ztrácí váhu.

 

Bronchopneumonie

Původci onemocnění jsou některé bakterie. Ty se do těla osmáků dostávají kapénkovou infekcí, krmivem, prachem. Nemocný jedinec je vylučuje při kašli z těla ven. Vzniku nemoci napomáhá stres, špatné hygienické podmínky chovu, nedostatek vitaminů nebo porucha zdravotního .stavu jiným onemocněním. Osmákům teče z nosu, okolí nosních otvorů je znečištěné a samotné nosní otvory někdy ucpané, zvířata kýchají, mají zalepené oči. Dýchání je velmi obtížné.